fbpx Skip to main content

Elke maand interview ik een ondernemer omdat ik benieuwd ben

naar wie zij zijn achter de schermen en hoe zij hun

ondernemingsproces aanpakken.

Deze maand aan het woord: Amy Vandeputte

 • Oprichter van FastForwardAmy 
 • Businesscoach onder de slogan ‘lift your life’  
 • Mede-oprichter van Alfavrouwen
 • Gepassioneerd in business, mindset en zelfontwikkeling 

Geen vraag. Amy begon meteen enthousiast te vertellen 😊

Ik kom twee types tegen: mensen die zijn opgegroeid tussen ondernemers en die daar met twee voeten inspringen, denkende:’ik kom er wel’.

En dan heb je ook mensen die zeggen ‘ik wil want ik heb een passie, en ik ga er mee beginnen’, maar die hebben niet altijd realistisch beeld en missen soms ook steun van hun omgeving.

Ik merk dat je de laatste tijd veel schrijft over het introvert zijn. Wat maakt dat je daar het accent op legt?

Ik heb dat heel lang niet geweten van mezelf: ik groeide op in een groot gezin met veel lawaai en drie broers, en ik ben ook sociaal.

Daarbij wordt introvert vaak bestempeld als niet goed met mensen en extravert als wel goed met mensen. En daarom zat ik een paar jaar geleden zelf heel diep: ik had mijn eigen bedrijf tijdens mijn studies en ik merkte dat ik absoluut geen self-care deed omdat ik zorgde voor anderen maar niet voor mezelf. En dat uitte zich in o.a. emotioneel eten.

Wat heb je dan gedaan?

Ik vond een Amerikaanse coach waarvoor ik eigenlijk helemaal geen geld had maar ik geloof hard in long term thinking en soms een stap terug nemen om een stap vooruit te nemen. Er kwam toen uit dat ik veel meer self care nodig had.

Wat betekent self-care voor jou?

Self-care vandaag spreekt vaak over: koop eens bloemen voor jezelf of laat een massage doen. En dat is een onderdeel, maar dat kost allemaal geld.

Self-care is neen zeggen tegen wat je niet wil en veel grenzen bouwen

Amy

Wanneer heb jij vooral nood aan self-care?

Mijn coach leerde me dat ik twee kanten heb aan mezelf: de lion-self, wanneer je heel sterk bent en alles kan dragen. Maar je hebt ook een pinguïn-self en die heeft wat meer zorg nodig.Twee weken geleden besefte ik dat ik maandenlang in mijn lion-self zat, helemaal uit balans. Doordat ik empathisch ben neem ik beslissingen vanuit anderen en vanuit hun verwachtingen. Bijvoorbeeld:

 • ‘Jessica gaat dat misschien niet leuk vinden dus ik zal die beslissing maken.’
 • ‘Mijn vriend heeft dat nodig dus ik zal dat doen.’
 • ‘Mijn ouders leunen op mij dus ik maak die beslissing.’

En da’s niet goed. Dat heeft ook te maken met introversie hé.Wat is de impact van over je grenzen te gaan?

 • Je prijzen te laag zetten omdat je geen zelfvertrouwen hebt
 • Je laten doen door je klanten uit schrik om hen te verliezen
 • Denken dat je acht billable hours per dag hebt terwijl je er eigenlijk vier of vijf hebt.

Dit zie ik vaak ook bij starters: bij het begin gaan ze acht uur per dag volle bak door en na drie maanden lopen die tegen de muur.

En hoe uit zich dat bij jo over je grenzen gaan?

Van 7u tot 22u werken en daar trots op zijn. Maar daar màg je niet trots op zijn, dat is net heel slecht! Want ik weet dat als ik geen tijd voor mezelf neem dat ik geen goede vriendin of coach kan zijn. Dan kan ik niet goed creëren, begin ik dingen te vergeten en laat ik steken vallen. En dan ben ik er eigenlijk al over.

Hoe kan je voorkomen dat je steken laat vallen?

Door niet enkel in je zaak te werken want dan werk je niet op lange termijn. Werk genoeg aan je zaak.

Een eigen zaak is de grootste oefening van self-awareness dat je kan doen.

Amy

this is the journey

Amy

Wat zijn jouw belangrijkste tips in het ondernemerschap?

 • Lange termijndenken
  • Je moet kunnen denken: ik ga NU een coach betalen om mij te helpen, ook al heb ik hier nog geen geld voor over. Maar daarna zal ik de sterkste en beste versie van mezelf zijn en ga ik goed voor mijn klanten kunnen zorgen.
 • Ken jezelf
  • Als je jezelf niet kent loop je snel tegen de muur maar dan leer je het wel. Ik bleef maar steeds door die dalen en bergen gaan. Totdat ik ergens las: this is the journey. En dat hielp mij om mij erbij neer te leggen dat dit net bij ondernemen hoort.
 • Communiceer over wat je nodig hebt
  • Wat wil jij? Wat is je IK vanbinnen, dat vuur? Want dat vuur, of je nu een burn-out hebt of niet, blijft branden en dat is er altijd. Je kan er altijd naar terugkeren. Het gaat hier om jouw beslissingen. Niet de beslissingen van je familie, vrienden en klanten. Niet wat jij denkt dat anderen willen. Keer terug naar je eigen essentie.
 • Zoekt niet alles zelf uit
  • Huur iemand in om jou te helpen.
 • Commitment
  • Het is blijven gaan, met vallen en opstaan dat gaat maken dat je succes hebt. Je moet committen om vooruit gaan.
 • Houd je aan je beloftes
  • Ik zal nooit een klant verzetten of afzeggen want dat is Pavlov. Dan leer je je klanten aan dat dat kan en dan doen ze dat ook bij jou.
 • Bied een uitzonderlijke service
  • Zeker als je hoge prijzen hanteert.
 • Erken uw zwaktes
  • Kan je geen boekhouding, probeer dat dan niet zelf te doen. Al die tijd dat je daar in steekt, daar kan je beter een boekhouder voor inhuren hè. Kies ervoor om bij je start uit te besteden of je te laten coachen ipv te investeren in logo’s op je auto.
 • Focus op sales
  • En niet enkel op Instagram en zichtbaarheid. Ik vraag wekelijks aan mijn klanten: Heb je al verkocht, wat lukt er niet? Ook al ben je geen verkoper, je gaat toch moeten. En als je dat niet kan of wil, dan ben je niet gemaakt om te ondernemen.
 • Focus op jezelf ipv die andere
  • Ik keek vroeger veel naar andere coaches om bij te leren maar je komt zo ook wel terecht in de gedachten: zou ik dat ook moeten doen? En dat is gevaarlijk. Door te focussen op je eigen klanten vloeit de content vanzelf en krijg je zelfvertrouwen.
 • Werk nooit in uw slaapkamer
  • En zet één dag per week echt alles uit. Doe je dat niet, dan is dat een recipe for disaster.

Als je niet kan of wil verkopen ben je niet gemaakt om te ondernemen

Amy

Je werkt sterk op pricing ook he?

Ja, ik vind dat super belangrijk. Iedereen heeft schrik om zijn prijzen te zetten. Niemand zet zijn prijzen te hoog, 5 % misschien wel. Maar voor mij is dat een vorm van energie. En als je ooit in de rats hebt gezeten met uw energie, weet je dat je niets fout mag doen met prijzen.

Ik heb ooit gezegd: zet je prijs vanuit uw buikgevoel. Ik weet niet waar ik dat heb gezegd maar ik schaam me er kapot voor dat ik het ooit heb gezegd. Want dat is niet zo! Wanneer kan je dat wel doen? Als je nog niets kan: werk dan gratis of met lage prijzen. Maar vanaf dat je wel talent en skills hebt, is het belangrijk dat je daarvoor gecompenseerd wordt.

Een zaak starten is tegenwoordig wat ‘in’. Hoe sta je er tegenover?

Tja, een eigen zaak hebben is niet cool hè, dat is kei-moeilijk en er komt superveel bij kijken. Je krijgt geen schouderklopjes van collega’s of leidinggevenden. Je moet veel verantwoordelijkheid opnemen. Believe me, ik ben de persoon geweest die haar brieven niet open deed, en dat was geen goed idee (lacht). Vroeger was ik kei-goed met mijn financiën, en dan wordt het zo hectisch in uw zaak dat je dat ineens vergeet.

Besteed uit ipv een logo op je auto te laten plakken

Amy

Voor wie raad je ondernemen af?

 • Mensen die eeuwig in de slachtoffer rol blijven zitten.
 • Mensen die geen rationele beslissingen kunnen maken.
 • Want je kan babbelen over intuïtie maar als je geen knopen kan doorhakken kan je geen business maken.
 • Als je geen risico’s durft pakken. Ik heb al vaak op de 0 gezeten omdat ik bijvoorbeeld de hele opbrengst van een Mastermind opnieuw investeerde in een nieuwe coaching. En dat pikt. Maar als ik niet vooruit ga, dan haalt iemand anders mij in.
 • Als je bereid bent om keihard te werken. Ik zie vaak ondernemers denken: het komt wel, en mensen zullen wel naar mij komen. Neen, je moet ze gaan halen. En in het begin is dat kei hard werken.

Wat is uw grootste struggle?

Mijn grootste struggle vroeger was people pleasing: Oh, wil je dan trainen, of wil je dan die call? Ja da’s goed. Nu beslis ik en zeg ik: dit is mijn agenda. Mensen schikken wel, ik moet mij niet schikken! Dat is natuurlijk ook gelinkt met een bepaalde autoriteit. In begin moet je wel above and beyond gaan.

Ben je blij hoe dat het nu is?

Er gaat nog heel veel veranderen. Alfavrouwen was een perongelukske: we hebben dat gemaakt vanuit wat mensen wilden. Maar dat is totaal uit de hand gelopen. Jessica en ik hebben weinig kunnen doen in onze eigen bedrijven om dat te ondersteunen. Nu merken we dat we niet voltijds CEO van twee bedrijven kunnen zijn. Dus dat is een beetje balans zoeken.

Ik merk dat veel mensen hun identiteit linken aan dat van hun bedrijf. Herken je dit?

Heel erg. Uw business is niet uw ego, en jij bent niet uw business. Een business is een business. En het is ook geen hobby. En zolang jij geen processen kan documenteren en zaken kan automatiseren kan je geen business runnen maar ben je met een hobby bezig.

Ik dacht vroeger: iemand anders kan mijn artikels niet schrijven want dan zijn ze niet evengoed. En daar strugglen veel mensen mee. Maar als je aan 80% zit, is het toch ook goed?

Je bent gestart in fitnesscoaching. Hoe ben je erop gekomen?

Ik wilde mensen helpen en ik wist in begin nog niet veel maar ik besefte dat ik niet alles moest weten om mensen te helpen. One step ahead of you hè. Dus ik ben gratis mensen beginnen helpen maar ik had een doel: ik wilde tegen dan X betalende klanten hebben, X per week.

Ik ben eigenlijk van mijn 10 jaar al bezig met business. Ik ben dus altijd al een business coach geweest die fitness deed. Ik heb ook business gestudeerd. Toen ik werkte als fitness coach merkte ik dat veel mensen mij hulp vroegen ivm business. Omdat de vraag bleef komen ben ik die kant opgegaan. Het was creëren vanuit een noodzaak.

Start met oefenen, bel met klanten.

Amy

Hoe ben je aan die business kennis gekomen?

Ik denk vaak: ik ga nog een cursus bij doen want coachen, daar heb ik nog niet super veel over geleerd vanuit cursussen. Maar ik doe bijna alles vanuit mijn empathie en daardoor weet ik wat mensen nodig hebben.

We denken vaak dat we meer cursussen moeten volgen, maar begin gewoon te oefenen. Begin met klanten te bellen. Ik startte hiermee op mijn 19 jaar maar dat was moeilijk jong! Maar toen ik heb ik leren moeilijke gesprekken voeren, afspraken maken enz. De meesten leren dit na hun studies. En ik kon al mijn studievakken linken aan mijn klanten.

Je hobby is ook je job, hoe scheid je dan je werk en privé

Ik zoek hierin nog een balans. Als ik in een boek een leuke quote lees, dan moet ik een foto nemen en die delen. Dat moet hè! En dat is vermoeiend…
Mijn brein draait echt op 500 soms. En op zich werkt dat goed maar ik heb een periode gehad waarbij dat dat echt niet leuk was. Je kan het niet stopzetten want je hoofd blijft malen.

Hoe breng je dan rust in je hoofd?

 • Goede seks? Dat is één!
 • En ja, grenzen hè. Ik heb mijn mail niet op mijn gsm en ik heb geen notificaties. En als mensen mij sturen via Instagram vraag ik om te mailen.
 • Dingen niet te persoonlijk pakken
 • Jezelf niet te serieus pakken.

Jezelf niet te serieus pakken geeft je rust. Een heel mooie om te eindigen. Bedankt Amy voor de overvloed aan tips en kennisdeling.

Je kan Amy vinden op…

 • Haar website
 • Ze heeft ook een cursus over het starten van je online brand, klik hier voor meer info!

Leave a Reply