fbpx Skip to main content
Veel mensen willen zelfstandige of ondernemer worden. Maar hoe ervaren de ondernemers het zelf? Wat zijn hun uitdagingen, drijfveren, angsten, piekmomenten? Dat zijn maar enkele vragen, waarvan dat ik er nog meer had. Dus het was tijd voor een gesprek. Of beter: gesprekken, want elke maand spreek ik met een ondernemer over zijn/haar ‘achter de schermen’.

Voor de eerste juli-editie nodigde ik de broers Mathieu en Guillaume uit. Je kent ze wel, de twee enthousiastelingen die met ongelooflijk veel goesting op het podium staan. Ze hebben altijd twee stemmen bij, een gitaar en een mondharmonica. Hun stijl? Nederlands- en Franstalige pop, kleinkunst en chanson. Mijn favoriet – La Cadence – staat steevast in mijn jogging-lijst.  Hier gaan we:

Wat was het begin van Mathieu en Guillaume?

Guillaume: Mathieu had vroeger een ander groepje, de Langharige teckels. Ik ging vaak mee naar de repetities om te gaan kijken, ik vond het zalig om te doen. In die tijd al neuriede ik trouwens al de héle tijd (nu nog trouwens). Op een bepaald moment nam ik de micro en dat klonk eigenlijk wel goed! Maar, toen stond ik nog verlegen achter de drummer. Stilaan deed ik steeds een stapje naar voor. En nog, en nog. Tot ik mee vooraan stond. Ook bij de scouts zongen we samen rond het kampvuur. Daar ontdekten we onze kracht van het samen zingen. Maar de eigenlijke start was onze deelname aan X-factor. Het is daar een beetje uit de hand gelopen, want ze zijn toen op de vierde plaats beland. En nadien kwamen de boekingen binnen. Zalig!

Mathieu: Ik ben een echt podiumbeest. Maar, administratie en organisatie? Dat is niets voor mij.

Guillaume: Al snel begon ik Mathieu te ondersteunen in zijn facturen. Hij was daar niet goed in.

Mathieu: Ik had op begin nog nooit van een factuur gehoord!

Guillaume: Zo werden we een tandem. Dus vanaf Mathieu af het podium kwam, startte mijn rol: administratie, organisatie, afspraken enz.

Wie zijn Mathieu en Guillaume?

Mathieu: ik ben meer expressief en creatief. Elke dag moet een avontuur zijn, elke cent steek ik in een nieuw avontuur. In reizen. Ik houd van reizen, het voedt mijn ziel, het is mijn zuurstof. Door te reizen zie je eigenlijk the bigger picture, en je krijgt triggers en inspiratie om creatief te zijn. Ik heb meer een artiestenhart, ik ben een bon-vivant met extreme dromen. Ik geef op een podium àlles, maar voor de rest moeten ze me met rust laten! En Guillaume zorgt ervoor dat ik mijn kost verdien!

Guillaume: ik ben meer realistisch dan Mathieu. Vroeger was ik heel serieus. Door Mathieu is dit losgekomen. De deuren die nu open staan, zouden zonder hem nooit geopend zijn geweest. Zo sprak Mathieu enkele jaren terug vaak met Roberto, een zwerver. Ik vroeg me altijd af waarom hij daar zo vaak mee sprak. Dus ben ik er eens bij gaan zitten. Wat een belezen man! Hij was een echte filosoof en had àlle boeken gelezen! Al snel begon ik samen met hen te filosoferen. Zich openstellen naar anderen toe is echt super belangrijk, zeker als artiest. Want daar haal je triggers uit om je muziek te maken. Dit heb ik dus van mijn broer geleerd, en van Roberto. Ik heb meer een ondernemershart. Ik ben eigenlijk Mathieu zijn manager, ik doe het omdat ik hem graag zie. Want op podium staan? Dat is niet mijn natuurlijke habitat. Ik ben eigenlijk verlegen en eerder introvert. Dat zie je ook op foto’s en filmpjes. Ik zie niet graag filmpjes van mezelf. Hoewel het podium toch iets magisch heeft…

Mathieu: ik hou van het podium omdat de communicatie daar eigenlijk meer 1 op 1 is. Je kan de mensen in de ogen kijken waardoor er live dus meer gevoel in de nummers zit. In de studio is dat niet zo. Dan ben ik niet snel content. Daar moét het ook goed zijn. Ik merk trouwens ook dat hoe meer ik iets echt wil, (vb. een hit maken), hoe moeilijker en moeizamer het gaat. En live moet het gewoon van de eerste keer goed zijn.

Guillaume: We zijn er echt altijd voor elkaar. Zo ben ik enkele jaren geleden een goede vriend verloren. Hij was op vakantie in Afrika en is nooit teruggekomen.

Mathieu: Het was mijn verjaardag en Guillaume belde. Ik dacht dat hij goed nieuws zou brengen. Maar helaas. Ik heb alles laten vallen en ben meteen naar hem toegekomen, en daar hebben we in elkaars armen gehuild. 10 minuten lang, op het trottoir.

Guillaume: Maar de show must go on hé, enkele dagen later sta je terug op het podium.

Guillaume: Ik werkte toen nog in een productiehuis. Nadat Nicolas gestorven was, heb ik een zware terugslag gekend. Ik verloor al mijn interesse op mijn job en voelde me volledig leeggezogen. Toen heb ik me de vraag gesteld: wat maakt mij nu écht gelukkig? En dat was muziek. Niets anders. Diezelfde dag nog bracht ik alles in orde en werd ik zelfstandige. Heel gek, maar mijn angst is weggevallen toen ik zelfstandige werd.

Wat is jullie grootste hoogtepunt als ondernemer?

Guillaume: Toen ik op de begrafenis van Nicolas gezongen heb. Dat was het enige wat ik nog kon doen. Ik had zijn mama gezegd dat ik geen woordje zou schrijven, maar een nummer zou zingen voor hem. Ik wist dat ik het moeilijk zou hebben dus ik had op voorhand een plan B en een plan C bedacht.

  • Plan B: ik vroeg de gitarist om door te spelen als ik het moeilijk zou hebben, hoelang het ook zou duren voordat ik terug zou beginnen zingen. Want ik zou élk woord van dat lied zingen.

  • En plan C: mijn broer zou achter mij staan tijdens het liedje. Als het écht niet meer zou gaan, had ik hem gevraagd de micro over te nemen.

Guillaume: Maar de realiteit is anders gelopen. Ik ging voor de micro staan, keek Nicolas zijn mama aan in de ogen en bij mijn eerste woord hoor ik mijn broer achter mij blèten als een klein kind. Het hele nummer. Daar was ik vet mee, met mijn reserveman.

Mathieu: Dat is het mooiste lied dat we ooit hebben gezonden.

Mathieu: Eén van mijn mooiste momenten is toen ik Stef Bos leerde kennen. Lang geleden had ik een groepje, en ik ben er toen uitgezet omdat ik een andere visie had op muziek en een andere richting uitwilde. Maar dat groepje was voor mij toen het allerbelangrijke dat er was, dus ik was er niet goed van! Die dag fietste ik langs het Astridplein in Antwerpen en hoorde een liedje van Stef Bos. Man, dit was voor mij een bijna spirituele ervaring! Stef Bos was sindsdien mijn bezieler. Zonder hem zou ik niet staan waar ik nu stond. Ik heb hem dit nadien ook verteld toen ik hem eens zag. We hebben toen een liedje samen gespeeld en dat klonk zo goed! Sindsdien spelen we soms samen.

Je parachute gaat niet open als je niet springt

Wat is jullie grootste angst als ondernemer?

Mathieu: Sleur. Met dit mooi weer naar het werk gaan en in de file gaan staan? ’t Zijn allemaal mafketels! Nog een angst: niet halen wat ik me als 17-jarige toegewenst had: leven van mijn creativiteit en niet in de pas lopen van wat anderen mij zeggen dat ik moet doen.

Guillaume: Voor mij is dat alleen achterblijven. Enkele jaren geleden hadden we een stevig accident met onze Defender (gelukkig, anders had het anders uitgedraaid!!). We waren aan het rijden en Mathieu werd moe en wilde een dutje doen.

Mathieu: Op dat moment bedacht ik me nog: ik moet mijn riem omdoen, want als ik niet kan meekijken… En 30 seconden later lag onze auto in de gracht, volledig perte totale. En wij hadden-geen-schram. Chance dat wij gehad hebben!

Guillaume: Op het moment van het accident dacht ik: laat me niet alleen achter. Want ik had een jaar voordien al één van mijn maten al verloren. We hebben er nadien een liedje over geschreven: Eén van ons gaat eerder.

Mathieu: We gaan eigenlijk aan de slag met zowel onze angsten als piekmomenten. We vertellen als muzikant gewoon ons eigen verhaal.

Waarom doen jullie eigenlijk wat jullie doen?

Mathieu: Ik zou niet weten wat ik op deze planeet anders zou moeten doen!

En welke beleving willen jullie aan de luisteraar bieden?

Mathieu: Troost. Dat is het enige wat je kan geven dat niet tastbaar is maar wat iedereen wel nodig heeft. Een liedje is zoals een aspirientje. Ik wil graag dat aspirientje graag voor anderen zijn. Ik doe geen grootse dingen, maar ik neem mensen wel even mee in hun wereld.

Guillaume: Voor mij is dat openstellen. Door mijn broer heb ik me leren openstellen en dat heeft mij als persoon sterk veranderd. Dit wil ik ook meegeven aan anderen. Het is allemaal niet zwart-wit.

Wat vind je zo leuk aan zelfstandige zijn?

Guillaume: mijn leven volledig zelf inplannen

Muziek is mijn verlossing om alles aangenamer te maken

Mathieu: We hebben eigenlijk altijd een manier gezocht om onszelf te blijven en niet te belanden in iets commercieels. Dat was niet altijd makkelijk, want soms moesten we daarvoor een project laten gaan. En dat geeft wel wat druk. Maar we wilden in onze eigen kracht blijven staan.

Mathieu: Ik heb trouwens een kaartje van een tuinbedrijf in mijn portefeuille zitten als plan B, voor als ik écht werk nodig heb. Nu in de zomer is het wat rustiger en denk ik toch soms: misschien moet ik eens bellen om te horen of hij geen werk heeft voor mij. Maar dan komt dat 17-jarig stemmetje naar boven dat zegt : verbreek je contract niet. Pak je gitaar en schrijf liedjes. Dus ik heb het nog altijd niet gedaan. Omdat ik dan niet meer doe waar ik echt goesting in heb en waar ik goed in ben.

Wat is jullie tip voor ondernemers of voor mensen die een idee hebben?

Guillaume: Weet waar je slecht in bent en zoek iemand die jou hierbij kan helpen. Zorg er wel voor dat het iemand is met dezelfde visie zodat jij je kan focussen op waar je écht goed in bent.

Wat is jullie ultieme droom?

Mathieu: een lied schrijven of een schilderij maken waarmee ik mensen 100 jaar na mijn dood nog kan ontroeren.

Guillaume: vrij blijven om te kunnen doen wat we graag doen.

Is het realistisch als iedereen enkel en alleen maar hun goesting zou doen?

Mathieu: Het is niet iedereen zijn wens hé.

Guillaume: En het is ook niet iedereen gegeven. Sommige mensen willen die onzekerheid gewoon niet of zoeken eerder regelmaat.

Mathieu: Niet iedereen heeft de noodzaak om zich creatief te uiten. Het is echt een roeping hé. Hoewel het niet slecht zou zijn als meer mensen de sprong zouden wagen.

Merci Mathieu & Guillaume voor het interessante, inspirerende gesprek!

Website Mathieu & Guillaume

Instagram Mathieu & Guillaume

ANDERE INTERVIEWS

Volg Rise HR op Instagram voor nieuwe updates, posts en artikels rond persoonlijke ontwikkeling.

Groetjes, Anne-Sophie

Leave a Reply