fbpx Skip to main content

Elke maand interview ik een ondernemer omdat ik samen met jullie benieuwd ben naar wie zij zijn achter de schermen. We zien op sociale media, TV, interviews vaak slechts een vluchtige kant van het ondernemen. De succesverhalen, de pieken, de overwinningen. Maar there’s no such thing as an overnight succes. En om een realistisch en duidelijk beeld te scheppen van wat ondernemerschap nu écht is, praat ik hierover elke maand met een ondernemer.

Voor de november editie mocht ik mijn voetjes onder tafel schuiven bij foto-en videograaf Christophe Morre en plantbased foodie Camille Dubois. Camille opent in februari haar eerste horecazaak Camion in Antwerpen. De reden voor dit duo-interview? Ik kon niet kiezen tussen de twee 😊 Ik zie zowel Camille als Christophe als twee ongelooflijk gepassioneerde mensen die keuzes maken op basis van wat zij belangrijk vinden, obv wie zij zijn als persoon, obv waar zij voor staan. En daar wilde ik graag even samen met hen op inzoomen. Het werd een interview dat vooral focust op keuzes maken vanuit wat je écht wil. Here we go:

Waarom doen jullie wat jullie doen?

Camille: Begin jij maar, jij bent hier wel de echte ondernemer hé?

Christophe: Ja, maar jij bent wel ‘vers’ en dat is ook wel leuk.  Maar, ik zal starten. In mijn geval is het een uit de hand gelopen hobby dat startte als student. Toen ik bij Deloitte startte als Consultant stopte ik met fotografie maar na een jaar voelde ik al aan dat het niet mijn ding was. Daarbij mistte ik ook wel mijn passie, want Deloitte was geen nine-to-five en ik had geen tijd meer voor fotografie. (Aan Camille) Jij kan daar wel van meespreken.

Camille: Jij was leeg.

Christophe: Vrijdagavond kwam ik volledig leeg thuis en ik had het weekend nodig om terug gevuld te geraken om maandag te starten. Op mijn verjaardag gaf ik uiteindelijk mijn ontslagbrief als cadeau voor mezelf en ik besloot te gaan voor wat mij gelukkig maakt. Wetende dat ik het misschien niet zou halen. Maar dan kon ik nog altijd een interimjob zoeken. Ik wilde vooral doen waar ik echt zin in had en wat mij echt gelukkig maakt.

Wat maakt dat u dat gelukkig maakt?

Christophe: Je helpt mensen en kan ze gelukkig maken. Ze zijn dankbaar en appreciëren u. Je capteert prachtige momenten. En dat is voor mij key, want je wil niet ergens komen waar ze niet graag willen dat je komt.

Camille, als je dit verhaal hoort, waar herken jij jezelf hierin?

Camille: Hoe het ontstaan is denk ik, waarom dat je doet wat je doet. Bij mij is dat ook een beetje een uit de hand gelopen hobby. En ik denk dat ik nooit hier zou staan zonder Christophe.

Christophe: Ghoh, ‘Christophe’

Camille: Ja, zeg, dat is omdat het opgenomen wordt.

Zeg jij altijd Morre?

Camille: Ja!

——–Ik zal vanaf nu Christophe dan ook Morre noemen in het interview 😊

Camille: Maar dat is iets wat van bij het begin aanwezig was: doen wat je graag doet. En we zijn er van het begin samen voor beginnen vechten: kiezen voor het leven waar je gelukkig van wordt zonder perse in de kudde te lopen. Dankzij hem heb ik durven stoppen met mijn studies omdat ik het echt niet graag deed.

Morre: Je had schrik om het aan uw ouders te zeggen.

Camille: Ja, thuis stond het vast om na het middelbaar verder te studeren want zonder diploma ben je niets. Maar ik wist (en nog altijd) niet waarvoor ik zou moeten kiezen. Ik zie dat nu als iets positief want er zijn te veel dingen die mij interesseren en ik zou dat niet kunnen bundelen tot één omvattende studie. Dus ik heb toen gekozen voor wat mij gelukkig maakt. En het is super als je er dan ook nog geld mee verdient!

“Als je er maar hard genoeg in gelooft dan kan je het.”

Wanneer hebben jullie de klik gemaakt om echt te gaan voor jullie passies?

Camille: Morre met zelfstandige te worden, en ik heb dat toen wat uitgesteld omdat we onze grote reis planden. Ik heb altijd al graag een restaurantje willen opstarten, in het middelbaar al. Maar dat gaat niet als je gaat reizen. En ik ben er blij om, want ik had op mijn 19 jaar geen eigen horecazaak uit de grond kunnen stappen denk ik.

Die reis op zich was wel het eerste dat ik gedaan heb waar veel mensen van zeiden: hoe ga je dit doen? Ga je dit wel écht doen? Want velen wilden ook zo’n reis maken, maar weinigen deden het effectief. Maar niemand kon ons nog tegenhouden. Dat was de eerste keer dat ik dacht: als je er maar hard genoeg in gelooft dan kan je het. Iedereen kan dat doen, tenzij je in een extreme situatie zit dat iets je echt thuishoudt.

Stel dat die persoon geen financiële middelen heeft, wat is jullie advies?

Morre: Wij leerden op reis een koppel kennen (waardoor wij trouwens plantaardig zijn beginnen eten). Zij gingen 5 maanden reizen met elks een budget van 1600 euro. Dat koppel heeft een andere reis gedaan als ons, met meer vrijwilligerswerk bijvoorbeeld. En ik vind dat superknap! Op zich kan je tegenwoordig overal werken dankzij de technologie, apps, blogs e.d. Het hoeft ook niet altijd de meest verrijkende job te zijn.

Camille: Ja, of net wél, omdat je zoveel mensen leert kennen! Mensen met een uitgesproken visie en mensen die je vanalles kunnen bijbrengen.

Morre: Ik denk dat alles met prioriteit heeft te maken. Wij huren nu een appartement omdat wij na dat jaar reizen niet de financiële mogelijkheden hebben om iets te kopen en misschien ooit naar Spanje willen verhuizen. Maar bij velen is iets kopen wel prioriteit. En dat is prima! Ik denk dat je zelfbewust en open genoeg moet zijn over je prioriteiten.

Camille: Ik wil niet oud worden en beseffen: ik heb nooit gedaan wat ik eigenlijk echt wilde doen. Ik zeg ook altijd tegen mijn ouders dat ik niet verwacht dat zij hard moeten werken om voor ons iets achter te laten. Ik verwacht het niet van hen en wil het ook absoluut niet zelf doen. Ik wil nu leven, zonder dat uit te stellen naar later. Je leeft maar 1 keer. Dat is cliché maar het is wel zo.

Morre: Mensen gaan vrijdag soms helemaal los en komen zo hun weekend door. Dat is voor hen yolo. Voor mij heeft yolo een andere betekenis. Ik wil in de week niet wachten op het weekend.

Sinds de dood van twee kennissen op heel jonge leeftijd was dit opnieuw een reminder. Zij zijn jong gestorven en wij leven nu. Hoe dankbaar moet je zijn dat je nog leeft!? En toch zijn er zoveel mensen die klagen. Maar je maakt er zélf iets van! Het zijn allemaal eigen keuzes! En daarom heb ik ook de coaching via GOESTING bij jou gestart zodat ik even tijd kon nemen om mijn prioriteiten te bepalen, te ontdekken wie ik ben en wat ik wil gaan doen. Op school en op je werk willen ze het graag voor je voorkauwen, maar zoals je altijd zegt via GOESTING moet je soms ook even stilstaan om nadien terug vooruit te kunnen.

En ik ben er blij mee dat ik dat Camille ook heb kunnen doen inzien toen met haar studies. Aan Camille: Je wilde toen al geen leerkracht worden, en je was nog student! Wat zit je je tijd dan te verdoen. Voor hetzelfde geld is het morgen gedaan.

Camille: Van u durfde ik dat aannemen omdat jij bepaalde studies had gedaan.

Morre: Met een bang hartje heb je het verteld aan je papa toen hij zijn groenten grilde op de barbecue. Je zei: ‘ik ga met mijn studies stoppen.’ Hij draaide zich om en zei: ‘da’s goe manneke.’ Hij stond er achter omdat je argumentatie gegrond was.

Camille, hoe heb jij dat ervaren om te zeggen dat je die keuze had gemaakt?

Camille: Ik heb daar niet zo bij stilgestaan. Ik deed dat écht niet graag, zat er dik tegen mijn goesting. En het enige dat mij tegenhield waren mijn ouders.

Beets & Roots: waar situeert dit zich in het verhaal?

Camille: Horeca, koken en eten was altijd al een passie. Voor onze reis had ik al een Instagram maar dat was nog niet zo extreem. Tijdens de reis begonnen we plantaardig te eten, begon ik terug meer te schrijven en zo kriebelde het om te bloggen. Ik veranderde mijn Instagram naam naar Beets & Roots en bij terugkomst startte ik met koken en recepten schrijven.

Waar doe jij het voor?

Camille: Enerzijds om mijn creativiteit te delen. Koken en erover schrijven is mijn manier van creatief zijn en anderen hiermee inspireren vind ik supertof. Je krijgt veel feedback van mensen en steun als je beslissingen neemt. Ik vind sociale media daarom ook super om te delen wat ik graag doe en probeer het authentiek te houden.

Vind je het moeilijk om die authenticiteit te behouden in sociale media?

Camille: Nee, eigenlijk niet. Ik denk niet te hard na over mijn tekstjes en probeer steeds mijn eigen te blijven. Ik denk dat het wel een valkuil kan zijn in bepaalde samenwerkingen. Je moet zien dat je geen wandelend reclamebord wordt. Maar ik probeer de dingen eruit te halen die mij oprecht interesseren.

“Als je van nine-to-five werkt heb je nog een hele avond tijd om te werken.”

Wat is volgens jullie de grootste valkuil voor ondernemers of starters?

Morre: Ik denk dat dit begint voor het ondernemen. Velen denken: Kan ik dit wel? Zou ik het wel doen? Gaat het lukken? En springen daardoor niet. Maar je moet eigenlijk het risico op voorhand proberen te beperken. Begint je passie on the side, toets al is af. Dan is de slaagkans veel groter. Kijk naar Camille, ze heeft 5000 super enthousiaste volgers die benieuwd zijn naar wanneer zij een zaak start. Haar vraag is er al voordat zij nog maar iéts heeft geopend.

Met Morrec was het ook zo. En dat is even moeilijk want je kan niet alle series van Netflix zien en je moet even alles opzij zetten om ’s avonds te werken. Maar als je van nine-to-five werkt heb je nog een hele avond tijd om te werken. Weetje, ik denk dat als je je risico echt goed definieert, je echte worstcase in kaart brengt, dan valt het volgens mij eigenlijk wel nog mee.

Camille: Dit hangt ook wel nog af van de sector. Ik mag dan wel wat volgers hebben maar dat wil niet zeggen dat wij sowieso goed gaan draaien en dat wij niet failliet kunnen gaan.

Christophe: Dat is waar, maar je hebt hiervoor ook al enkele projecten/events gedaan.

Camille, wat is jouw tip voor starters?

Camille: Goed voorbereid zijn maar wel durven springen. Voor mij is het nog vroeg om te zeggen maar dat is wat andere zelfstandigen mij altijd zeggen.

Morre: En ik denk dat de grootte van de sprong heel sectorafhankelijk is.

Camille: Hoe kleiner je investering, hoe sneller je sprong.

Camille, bij jou is die investering groter, hoe sta je daartegenover?

Camille: We zijn nu 2 jaar terug van de reis en ik wilde toen al starten. Ik zag het toen ook grootser  als nu en zou een grotere investering gemaakt hebben. Nu met de opening van Camion gaan we de investering zo laag mogelijk proberen te houden door veel tweedehands te kopen. Daarnaast gaan we ons goed laten bijstaan, ons goed voorbereiden en voor de rest springen en zien. En dan denk ik dat dat met onze ervaring, goesting en netwerk wel moet lukken.

 “Kap eerst met de dingen die je niet graag doet.”

Deel jij de tips van Morre over de valkuilen en tips voor ondernemerschap?

Camille: Grotendeels wel. On the side beginnen, je kan dat nu mee alles doen denk ik. Ik deel ook je mening dat als je een job doet die je niet graag doet, dat je moet stoppen. Pak nadien de tijd om fulltime nadenken over wat je wel graag zou doen. En dan hangt het ervan af hoe goed je voorbereid bent en dat je er al dan niet voltijds mee kan starten. Maar ik denk dat je eerst moet kappen met de dingen die je niet graag doet. We merkten tijdens onze reis dat vanaf je je monkeybrain afzet, er zo veel ideeën binnenkomen! Je komt dan heel veel te weten over jezelf.

Morre: Die dagelijkse vuurtjes van de monkeybrain zeggen je ook wat je allemaal nog ‘moet’ doen: boodschappen, koken, kuisen… Maar laat het even, niets moet. Wat er dan in je brein gebeurt, dat is echt zalig.

Hoe ontsnappen jullie in het dagelijks leven aan die ratrace?

Camille: Yoga, meditatie, met de hond wandelen… Wij zijn geen nachtraven. Wij doen in de weekends niet te zot ’s avonds en proberen veel uit onze dag te halen.

Morre: Wij merkten tijdens de reis dat wandelen ons zoveel deugd deed dat we beslisten om dat thuis ook verder te blijven doen. Weer of geen weer.

Ik wil nog even terugkomen op wat jullie daarnet zeiden over mensen in de slachtofferrol. Als iemand droomt van zelfstandige worden maar denkt: ‘ik kan het niet’ of ‘het gaat niet’. Wat is dan jullie advies?

Camille: Tegen iemand die wel weet wat hij wil maar het niet durft of denkt dat hij het niet kan zou ik zeggen: gewoon doen.

Er zitten nog zoveel mensen in onze omgeving die veel talenten bezitten en zich er niet van bewust zijn. En dan denk ik: kom uit de ratrace, denk even niet aan die dikke auto en ga voor wat je echt graag wil doen. Mensen denken precies dat je job iets is waar je over moet klagen. Het past precies niet dat je echt gelukkig kan zijn van je job. En dat bestaat al lang niet meer voor mij. In het begin dacht ik dat iedereen een mening zou hebben dat ik in de horeca werkte. Maar na het werk loop ik met een glimlach over het straat omdat dat werk mij zo blij maakt.

Dus jij hebt gekozen voor wat je blij maakt?

Camille: Ja. Nog niet 100% want doe het nog niet op mezelf maar dat komt er nu wel aan.

Wat is je grootste uitdaging nu?

Camille: Het gewoon doen. Ik heb veel ondersteuning en bevestiging nodig en ik krijg altijd wel een antwoord voorgeschoteld als ik een vraag stel. Maar nu gaan we het zelf moeten doen.

Morre: Je bent natuurlijk niet alleen nu.

Camille: Ja, Boqion is eigenlijk de shot onder mijn gat om te springen. Ik zeg het wel makkelijk aan anderen maar ik moet het zelf ook wel doen natuurlijk.

Morre, wat is jouw grootste uitdaging?

Morre: Om elke dag te blijven doen wat ik graag doe. Want nu klinkt het allemaal whauw als we dit vertellen, maar ik ben ook bij u gekomen voor coaching om te weten of ik nog wel op de juiste plek zit. Want dat is mijn valkuil, ik ben stay hungry stay foolish. Ik wil blijven ontdekken en proeven van vanalles.

Camille: Ik denk dat jij nog meer in uw mars hebt, dat je bepaalde interesses nog moet kunnen koppelen tot een geheel.

Morre, je hebt altijd gezegd dat je doel is om een verhaal juist neer te zetten en dat je wil werken voor bedrijven waar je achterstaat.

Morre: Inderdaad. Het moet eerlijk zijn en echt zijn. Ik moet mij er goed bij voelen, het moet kloppen.

Wat zegt dat over u als persoon?

Morre: Ik weet niet, dat je jezelf niet moet voorliegen dat klant altijd koning is. Dat klopt, maar je moet je klant ook helpen om dingen te doen inzien via een ander perspectief. Je moet ook soms is durven nee zeggen.

Waar willen jullie aan bijdragen?

Camille: Door bewuster bezig te zijn met alles wat we doen en dit bewustzijn ook creëren bij anderen. In het meeste dat we doen voelen we ons zelf goed en leveren we ons eigen aandeel.

Morre: Ik denk dat wat je ook doet, een bewuste keuze moet zijn. Ik vind het fijn als mensen zeggen: ‘ik heb over het plantaardige gelezen en ik vind het interessant, maar ik ga het niet doen.’ Dat heb ik liever dan mensen die zeggen: ‘eih, wat eet je dan allemaal?’

Neem niet meteen een pilletje bij hoofdpijn maar sta even stil bij je lichaam. Als je kraan lekt, ga je ook niet enkel een dweil halen. Je gaat even kijken naar de bron en dat aanpakken. En dat is hetzelfde met voeding.

Hebben jullie het gevoel dat jullie het leven optimaal leven?

Camille: Boven het gemiddelde, maar niet voor de maximum.

Morre: Wat is de maximum? Als mens willen we altijd hogerop. Als we iets behalen willen we nog meer. Dat is met alles zo. Er is niet iets zoals: ik ben 100 gelukkig. Er is geen maatstaf voor. Het gaat over het beseffen van wat je allemaal hebt.

Hoe willen jullie dit in jullie zaak brengen?

Morre: Dat is voor mij Stay hungry Stay foolish. Als je groeit als persoon maakt dat je ook gelukkiger. En laat het ook wat op je afkomen.

Camille: Zo bekijk ik het ook met Camion. Ik zeg niet dat ik het voor de rest van mijn leven ga doen, hou het nog even open. Nu gaan we ervoor en maken we het leuk, gezellig en gaan we experimenteren.

Dat is het leuke eraan. Als zelfstandige kan je alle zijpaadjes zelf kiezen. Je kan zo veel meer doen!

Camille: Inderdaad. Onze grote droom is te verhuizen naar een plek onder de zon en een B&B te starten. En daar met mensen even stilstaan en na te denken bij wat ze graag doen. We zouden dan willen werken op alle mogelijke manieren rond relaxeren, gezondheid, kiezen voor wat je graag doet enz. Dat zou de max zijn!

Om rustig aan af te ronden nog een vraag rond ondernemerschap. Waarom/wanneer zouden jullie het afraden?

Morre: Vaak wordt ondernemerschap gezien als: je bent eigen baas, je kiest alles wat je doet en relax. Maar er zijn ook nadelen. Ga er niet vanuit dat alles voorgeschoteld wordt want voordat je het weet komen er rekeningen en klanteisen binnen. En voor je het weet denk je: ik zat toen wel comfortabel in dat bedrijf. Ik denk dat je voor jezelf moet beslissen of het iets voor jou is. Want ik denk niet dat het voor iedereen weggelegd is. Zolang je die drive hebt om iets te doen, die goesting, dat intern vuur zo hard bruist, dat het zo main priority wordt, dan moet je springen en zeggen van fuckit. GO!

Waarom zou je het dan afraden?

Morre: Als je niet genoeg stilstaat bij alles wat erbij komt kijken. Ik zou het niet aan iedereen aanraden.

Camille: Ik denk dat ik tegen niemand zou zeggen: Doe het niet.

Morre: Als mensen al een idee hebben niet, inderdaad.

Hoewel je wel veel mensen hebt die zelfstandige willen worden voor de vrijheid en flexibiliteit maar nog zonder idee. Hoe sta je daar tegenover?

Camille: Dan is het wel een mistekend beeld van de realiteit van een zelfstandige. Ik heb het gevoel dat ik de drukste periode van mijn leven tegemoet ga en dat het knokken gaat zijn. Maar als je het écht wil, heb je het er wel voor over.

“Het gras is dan misschien groener aan de overkant, maar er zit ook veel mest.”

Dat zegt Mark Manson ook in zijn boek: welke pijn wil je ervoor lijden?

Morre: Je hebt evengoed pijn als je werknemer bent. Dus ja, welke keuze maak je?

Camille: Je hebt mensen die zeggen: ik wil zelfstandige worden want ik kan niet voor een baas werken. Maar ik denk niet dat dat de motivatie is om zelfstandige te worden. Want als die persoon dan iets vindt dat die graag doet en een baas vindt met dezelfde visie, dan kan het wel werken.

Morre: En dan ben je misschien zelfs beter af. Want wat is je motivatie als zelfstandige? Weet dat het gras misschien aan de overkant groener is, maar dat er ook wel veel mest zit.

Een laatste: wat is jullie tip voor starters?

Christophe: Focus op je talenten, focus op wat je energie geeft. Als er goesting is en je blijft proberen om de beste loodgieter of pianist te worden dan lukt dat.

Camille: Niet iedereen willen pleasen. Je bewust zijn van die je doelgroep is en je daarop richten.

“Je kan beter de beste zijn in een niche dan gemiddelde in een groep.”

Wat wil je zeggen met : niet iedereen willen pleasen?

Camille: Ik sluit bepaalde mensen uit omdat ik een veganistisch zaakje wil starten. En er zijn al veel zaken waar ze vegan opties aanbieden maar waar ze niet volop vegan durven gaan uit schrik voor minder volk. Wij kiezen voor een doelgroep en ik geloof ook in een uitbreiding van deze doelgroep.

Morre: Je kan beter de beste in een niche zijn dan een gemiddelde in een groep.

Camille: Ja, je kan niet iedereen gelukkig maken.

—–

Bedankt Camille en Morre voor de gastvrijheid, de overheerlijke groentelasagne, de aanwezigheid van Taco, jullie enthousiasme, openheid en eerlijkheid. Jullie input werkt inspirerend voor heel wat mensen die twijfels of vragen hebben over het ondernemerschap!

—-

Als je dit interview leest, dan weet je wat je kan verwachten tijdens mijn coachingsessies. Ik ben het project GOESTING opgestart vanuit de optiek dat we allemaal gedurende ons leven een toren bouwen: elke keuze die we maken of doelen die we stellen zijn bouwblokjes. Maar wat ik merk is dat die toren soms instabiel is wegens instabiele fundamenten: omdat mensen vb. keuzes maken vanuit verwachtingen, vanuit een gouden kooi, vanuit wie ze denken te moeten zijn ipv wie ze écht zijn, enz. En met de coaching binnen het GOESTING-traject ontwikkel je een steengoed fundament door te werken rond jouw talenten, waarden, energiedrivers, drijfveren enz.

Vanuit de inzichten die je opdoet kan je vervolgens je toren stabiel verder opbouwen door keuzes te maken vanuit wie jij bent en wat jij wil.

Wil je een vrijblijvend intakegesprek inplannen? Ik ben maar één klik verwijderd.

ANDERE INTERVIEWS

Volg Rise HR op Facebook en Instagram voor nieuwe updates, posts en artikels rond persoonlijke ontwikkeling.

Groetjes, Anne-Sophie

Leave a Reply