fbpx Skip to main content

Elke maand interview ik een ondernemer want ik ben benieuwd naar wie zij zijn achter de schermen en hoe zij hun ondernemingsproces aanpakken.

Dorien van Bossy spreekt over haar opstartfase, bewust keuzes maken, nee zeggen, de kracht van samenwerken, doelen bereiken – én ze deelt al haar tips voor starters en ondernemers.

Waarom doe je wat je doet?

Dat was puur uit noodzaak want ik voelde dat wat ik wilde doen, er nog niet was. Initieel wist ik niet wat ik wilde doen. Iedereen leek goed bezig en had zijn weg gevonden. Maar ik focuste me altijd op wat ik niet wilde of niet kon. Dus heb ik dit omgedraaid en me afgevraagd: wat wil ik wél? En ik wist dat ik een magazine voor mijzelf en anderen wilde maken.

Hoe ziet je werksituatie er nu uit?

Veel mensen denken dat ik fulltime met Bossy bezig ben maar ik werk daarnaast nog steeds op freelance basis. Toen ik eind 2018 stopte met mijn job startte ik met 5 klanten en nu heb ik er nog 2. Ik raad ‘gewoon springen’ ook niet meteen aan. Als je start, zorg ervoor dat je een stevige basis hebt door verschillende projecten te hebben. Zeker voor mij was dat belangrijk want in print starten was een risico want de sector heeft het zwaar.

Waarom heb je dat risico toch genomen?

Omdat ik voelde dat mijn noodzaak niet ingevuld werd. Ik zag in de winkel ofwel vrouwen op magazinecovers waarmee ik me niet mee kon vereenzelvigen, ofwel mannen van 50 jaar in kostuum die tips gaven die mijn manier van ondernemen niet benaderen. Ik zou er wel uit kunnen leren maar het spreekt me niet aan. Dus ik wilde dat gat opvullen.

Hoe was je state of mind bij de start?

‘Ik wil dit doen en als het niet lukt, is het zo’. Je moet ergens ook vergevingsgezind zijn voor jezelf. Het geprobeerd hebben is voor mij meer waard dan spijt achteraf.

Hoe heb je de start aangepakt?  

Ik heb mensen aangesproken en hen al mijn vragen gesteld zoals ‘Wat zijn jullie tips voor starters?’ En zo is het eerste nummer ontstaan: het Start-up Issue. En deze aanpak gaf mij het gevoel dat het ondernemen wel echt iets voor mij was. Elk gesprek of interview wilde ik delen omdat het zo interessant was.

Vind je het zinvol werk?

Voorheen schreef ik over dure zwembaden, interieurs en auto’s. Dat is een andere soort van inspiratie. Ik vroeg me toen steeds af: Wat breng ik mensen bij?  Nu help ik mensen vooruit met struggles en vraagstukken, wat voor mij veel meer voldoening geeft. Bedankt-mailtjes in mijn mailbox bewijzen dat we met Bossy het verschil maken en dat is prettig!

Onze generatie is sterk op zoek naar betekenisvol werk. Vanwaar komt dit volgens jou?

Onze tijd is super kostbaar en je beseft dat je niet enkel wil werken om te verdienen. Vroeger gingen mensen twee weken per jaar op vakantie en dat was het. Daar werkten ze dan de rest van het jaar voor. Maar bij ons is werk meer verweven in ons leven en dan heb je volgens mij minder nood aan die twee weken vakantie. Wanneer ik mijn dag in een ontbijtbar start samen met mijn man om van daaruit een interview uit te schrijven, voelt dat ook een beetje als vakantie.

Is dit vooral gelinkt met ondernemerschap of ook voor bedienden?

Je kan ook ondernemend zijn in een 9-5 job, ik vind niet dat je een eigen zaak moet hebben om te ondernemen. Bossy is er voor ondernemende vrouwen, niet alleen voor ondernemers. Een eigen zaak hebben is dus geen must, je kan ook perfect ondernemend zijn als bediende. als je je job maar graag doet.

Zolang je de keuze bewust maakt dan?

Inderdaad. Mensen denken van: ik houd mijn job en denk er verder niet over na, omdat die bijvoorbeeld heel comfortabel voelt. Ze maken geen bewuste keuze. Maar er is veel meer mogelijk dan dat: neem de tijd. Stop eens een week met alles wat je doet en denk na over: wat wil ik doen?

Steeds meer mensen starten een eigen zaak, hoe sta je er tegenover?

Heel positief! Maar deze beweging is ergens ook gevaarlijk want dat maakt dat ondernemen heel aantrekkelijk lijkt maar het is niet altijd gemakkelijk. Je moet er bepaalde skills voor hebben. Het is niet omdat veel mensen het doen dat iedereen het kan of ervoor gemaakt is.

Wat heb je dan nodig om te ondernemen denk je?

  • Je moet gepassioneerd zijn door wat je doet want je moet kunnen doorzetten. En zonder passie kan je niet doorzetten.
  • Je moet bereid zijn om een stap verder te zetten: vroeger opstaan, langer doorwerken… Toen het tweede nummer uitkwam werkten we heel de nacht door en ik was super misselijk maar daar moet je door.
  • Iedereen geeft je goede raad of probeert je net op een ander idee te brengen. Zo hoorde ik regelmatig: ‘Je job is toch goed?’ Of: ‘Ik zou dat nooit doen!’ Of: ‘Print moet je echt niet doen!’
  • Je moet bereid zijn om dingen op te geven. Vroeger was ik een familiemens en was ik altijd met anderen bezig. Dat ben ik nog steeds, maar je moet ook wat egoïstisch zijn als je wil ondernemen. Soms moet je voor jezelf kiezen.

Nu ik mijn doel duidelijk voor ogen heb kan ik beter nee zeggen.

DorienOprichter Bossy

Is dat egoïsme voor jou?  

Positief egoïsme denk ik wel ja. Je moet toch dingen aan de kant schuiven en vroeger kon ik dat niet. Maar nu ik mijn doel duidelijk voor ogen heb kan ik beter nee zeggen.

Wat is jouw doel?

Binnen drie à vijf jaar wil ik volledig van Bossy kunnen leven.

En hoe ga je dat doel bereiken?

Dat gaat onderweg wel duidelijk worden. Nu is er het magazine maar er zijn andere mogelijke projecten waar we mee bezig zijn. Met die baby komt ook alles in stroomversnelling: ik heb nu iemand aangeworven om de lopende zaken op te volgen en content te voorzien. Dat is een grote investering die het sowieso waard zal zijn.

Je werkt samen met veel mensen, zijn dat freelancers?

Content creators schrijven op vrijwillige basis.  Tweejaarlijks brainstormen we samen voor het nieuwe nummer en dat voelt heel echt. Het is fijn dat zij deel willen uitmaken van wat Bossy wordt. Er vàlt ook niets te spenderen.

Je spreekt over ‘we’. Hoe voelt het om deze coördinerende rol op te nemen?

Bossy Magazine SS19 (PS: onderaan dit artikel kan je het magazine bestellen via de link) gaat over teamwork en dat is bewust omdat ik dat zelf ontzettend moeilijk vindt. Zo kan ik al mijn vragen stellen tijdens interviews en leer ik zelf veel bij.

Zelf doe ik alles graag zelf, maar ik merk dat ik meer waard ben door met anderen samen te werken. Ik geloof ook sterk dat je elkaar nodig hebt ipv te denken dat je concurrent bent van elkaar. Ik deel graag mijn tips want ik had het bij mijn start ook leuk gevonden mocht iemand mij geholpen hebben.

Je zei zonet dat ook veel mensen je tegenhielden om Bossy te starten. Waarom heb je het dan toch gedaan?

Koppigheid. En ik dacht: ik maak er één en op de achtercover zet ik de datum voor de volgende editie. En zo rol je er eigenlijk verder in. Het moet ook niet allemaal vastliggen, zolang je je einddoel voor ogen hebt. De rest komt wel.

Je moet je elke dag toch ook wel overtuigen van het feit dat je weet dat je het juiste doet.

Hoe overtuig jij jezelf van het feit dat je het juiste doet?   

Ik heb een vision board in mijn dressing en als ik bijvoorbeeld met sales bezig ben, schrijf ik mijn target op een post-it op het bord. Ik geloof in het visualiseren van dingen: Waar moet ik naartoe? Wat is het groter geheel? Wat zijn de kleinere stapjes om mijn doel te bereiken? Zo verbeter je jezelf en groei je ook sneller.

Er is een grote opkomst van vrouwelijke ondernemers die zich richten op vrouwen, alsook jezelf. Waarom kies jij hiervoor?

Uit noodzaak. Veel ideeën van vrouwen worden niet aanvaard of vrouwen durven er niet altijd mee naar buitenkomen. Er zijn nog veel vrouwen die zichzelf niet gunnen wat ze wel verdienen.

We komen van ver – dankjewel (overgroot)moeders – en we moeten ons er van bewust van dat we er nog niet zijn. Maar de laatste stap zit ook wel grotendeels tussen onze oren. We moeten ons ervan overtuigen dat we er mogen zijn en dat we ontzettend veel kansen hebben. En dan is een initiatief als Bossy noodzakelijk.

En waarom kan het geen magazine voor vrouwen én mannen zijn?

Mannen mogen Bossy ook lezen! Dat doen ze ook ontdek ik via de mailtjes die binnenkomen. Maar ik geloof wel dat vrouwen en mannen op een andere manier ondernemen en dat we andere skills belangrijk vinden. En dat geeft andere content.

Voor velen heeft ondernemen een grote financiële drempel. Hoe zat dat met Bossy?

Het is wel een serieuze investering en ik durfde vroeger geen geld investeren. Mijn man noemt het gierig, ik noem dat zuinig. (lacht) Ik heb nooit veel geld uitgegeven aan iets, en in plaats van, zoals anderen bijvoorbeeld een wereldreis te maken heb ik 10.000 euro gespaard om een eerste magazine te maken.

Nu, het financiële is altijd moeilijk geweest. Als mijn doel bereikt is, steek ik liever mijn verdere tijd in content ipv verder te focussen op sales. Enerzijds omdat ik het niet graag doe maar ik wil vooral een kwalitatief product.

De passie en impact op mensen is dus belangrijker dan de opbrengst?

Ja. En dat is gevaarlijk, want ik moet mijn doel ook wel bereiken natuurlijk. Maar door het zo aan te pakken verkoopt het ook zichzelf. Als het nu break-even is, ben ik tevreden. Ik moet er nog niets aan overhouden.

Wat is je grootste angst?

Dat morgen niemand nog een Bossy Magazine koopt of leest. En dat gaat niet gebeuren want ik geloof er sterk in dat het magazine een meerwaarde is voor mensen. Maar toch denk je er wel aan.

En als je angst toch uitkomt?  

Dan is dat zo. Bossy is niet enkel het magazine, maar het is het idee van ondernemende vrouwen te ondersteunen en inspireren. En dat moet niet perse met een magazine. Werkt het niet meer, dan gaan we iets anders doen.

Waarom zou je ondernemen aanraden?

Ik ben nog nooit zo op mijn gemak geweest als nu. Meteen na mijn ontslag was ik zwanger en ergens voelde dat als onberekend. Maar op zich relativeerde ik het ook want ik wilde mijn droom nagaan. Dus als je op je huidige positie niet kan doen wat je wil, breek dan los en probeer het. En als het niet lukt, kan je altijd terug.

Je moet een idee hebben waarvoor je 10.000 euro wil sparen.

DorienOprichter Bossy

Soms willen mijn klanten zelfstandige worden maar ze hebben nog geen idee. Wat is dan jouw advies?

Dan raad ik het af, spring niet te snel. Want waarom wil je zelfstandige worden als je nog geen idee/passie hebt? Er moet wel iéts zijn, iets meer dan enkel een idee. Je moet een idee hebben waarvoor je 10.000 euro wil sparen. Maar als je echt niet goed zit in je job, ga dan inspiratie zoeken. Doe een stage, schrijf je in voor een cursus of workshop… Probeer enkele dingen uit en gun jezelf tijd.

Wat zijn je tips voor starters?

  • Noteer je angsten of dingen die je niet durft (vb. verkopen) en koppel daar kleine actiepunten aan zodat het concreet wordt. Zo maak je de drempel kleiner.
  • Praat met zoveel mogelijk mensen over wat je doet. Niemand zal je nadien kopiëren want jij en je aanpak zijn uniek. En je weet nooit met wie iemand je in contact kan brengen. Verder heeft het mij ook geholpen mijn idee helder te krijgen. Nu kan ik Bossy uitleggen in twee zinnen.
  • Meet je niet met anderen. Je wil ineens alles goed doen maar begin met één ding. De rest volgt wel. Je kan niet én er goed uitzien, én perfect weten wat je diensten zijn én gezond eten én sporten én én …
  • Weet dat je elke beslissing nadien nog kan aanpassen. Nobody cares. Als ik mijn merk morgen Bosso wil noemen is het zo.

Denk je dat de schrik om te starten soms groter is dan de realiteit?

Een grote beslissing is altijd moeilijk. Maar als je je grote doel opdeelt in kleine actiepunten  voel je snel of iets wel/niet goed aanvoelt. En door kleine stappen te nemen wen je aan iets nieuws zonder dat het meteen een grote omslag is. Daarom ben ik nog vrij op het gemak nu. Ik zet mezelf geen torenhoge verwachtingen, dat gaat niet.

Begin klein. Zo bereik je het snelst je doelen.

Bedankt Dorien voor dit nuchter, openhartig en leerrijk gesprek.

———

Website wearebossy.be

Bossy magazine SS19 bestellen: https://wearebossy.be/shop/bossy-magazine-ss19teamwork/

———

Leave a Reply