fbpx Skip to main content

Elke maand interview ik een ondernemer omdat ik samen met jullie benieuwd ben naar wie zij zijn achter de schermen.

Wat doen ze? Wat zijn hun drijfveren? Wat boezemt hen stiekem angst in?

Voor de september-editie ging ik koffiedrinken met mijn collega Karen De Jongh, oprichter van The Job Coach, een loopbaaninstituut waar ikzelf ook aan verbonden ben. In 2,5 jaar tijd heeft Karen dit bedrijf uitgebouwd tot een team van 30 coaches verspreid over heel Vlaanderen.

Waarom ik haar wilde interviewen? Omdat ik niemand ken die zo toegewijd is aan haar (levens)werk en die echt àlles in het werk stelt om er voor te gaan. En omdat ik het ongelooflijk knap vindt hoe Karen elke beslissing en stap neemt met enorme integriteit voor al haar collega’s.  

Waarom doe je wat je doet?

“Ik heb altijd al het gevoel gehad dat ik niet in een traditionele bedrijfsomgeving paste omdat ik een creatieveling ben. Dus ik ben eigenlijk vrij snel als zelfstandige gestart. Eerst werkte ik als jobcoach in onderaanneming en tegelijkertijd startte ik mijn eigen bedrijf Start To Market (marketing trainingen voor bedrijven en zelfstandigen). Na 2 jaar had ik te veel werk in de twee jobs en had ik eigenlijk iemand nodig om mij bij te staan. Toen startte ik The Job Coach op.”

 

Hoe heb je de opstart ervaren?

“Dingen from scratch opstarten is heel intens en geeft spanning en angst. Nadien ben ik vaak moe, maar het geeft wel een enorme voldoening eens de onderneming draait. Dat zoeken naar spanning, dat is wel iets typisch voor ondernemers. 

Weet je, mensen zien veel dingen niet. In het het begin had ik bijvoorbeeld weinig klanten want ik moest alles nog opbouwen. Maar ik ben toen beginnen zoeken naar oplossingen en manieren om hieraan te werken, en zo ontstaan de beste bedrijfjes. Die ontstaan eigenlijk altijd uit een moeilijkheid hé.”

Waarom zoek je als ondernemer die spanning op?

“Dat weet ik niet. Want het kost eigenlijk wel veel energie. Maar door te ondernemen leer je wat je wel en niet goed kan. Dat is volgens mij trouwens ook het succes van een onderneming: weten wat je wel en niet kan, en uitbesteden waar je niet goed in bent.”

Wat is nog belangrijk in het ondernemerschap?

“Niet bang zijn om fouten te maken en daar eerlijk over zijn. Erop vertrouwen dat zaken die je uitvindt met een goede intentie voor je klanten en de maatschappij, uiteindelijk succesvol zullen worden.”

The Job Coach bestaat nu 2,5 jaar en is uitgegroeid tot meer dan 30 coaches en een marktaandeel van 8,1%. Je bent dus wel snel gegroeid. Hoe is dat voor jou?

“Als ondernemer bots je constant tegen je eigen talenten en tekortkomingen. Mensen waarmee je werkt weerspiegelen mee je drive of je tekortkomingen. Je leert jezelf dus keihard kennen. En dat is soms een confronterend, maar uiterst boeiend proces.

“En ook, hoe groter het wordt, hoe onzichtbaarder ik wil worden. Ik vind het heel leuk om andere collega’s in the picture te zetten en de organisatie te zien groeien”

Waar heb je het meeste schrik voor?

 • “De investeringen: Ik zie de dingen graag groot. Momenteel zijn we dan ook grote investeringen aan het doen in nieuwe IT tools . Er hangt momenteel veel verantwoordelijkheid boven mijn hoofd, gezien je nooit weet hoe en wanneer het zal lonen.

 • Het feit dat mensen hun inkomen van ons afhangt. Hoe groter je organisaties en/of je investeringen worden, hoe groter de verantwoordelijkheid die op je schouders ligt. Ik zal niet snel meer hetzelfde onbezorgde leven als vroeger hebben, toen ik freelancer of werknemer was.”

Waarom zou je mensen aanraden om ondernemer te worden?

“Omdat het een gigantisch ontwikkelingsproces is waardoor je veel sneller ontwikkelt als iemand anders. Je kan niets op iemand anders steken, je bent vaak op jezelf aangewezen. Verder leer je vertrouwen op jezelf, op groepsprocessen, op anderen en op het lot.”

Wanneer zou je iemand afraden om ondernemer te worden?

 • “Als je niet goed overweg kan met spanning en angst

 • Als je niet kan vertrouwen op jezelf

 • Het geeft vrijheid, maar het ontneemt ook een groot stuk vrijheid omdat je ook thuis nog veel aan je werk denkt en verantwoordelijkheid voor een groep van mensen draagt. Dit is onzichtbaar voor anderen en daar moet je mee overweg kunnen.”

 Stel, je wordt morgen wakker en je kan en mag alles, wat zou je doen?

 • “De stille kracht achter de firma worden

 • Constant bezig blijven met vernieuwing.”

Welk proces doorloop je als ondernemer?

“Als ondernemer heb je altijd wel een fase die zegt: eindelijk, ik kan alles alleen en kan alles zelf beslissen! En dan komt de fase dat je als ondernemer het met jezelf hebt gehad, en de maturiteit hebt ontwikkeld dat een organisatie eigenlijk niet om 1 persoon draait, maar om een groepsproces. Je capaciteiten als solo-ondernemer zijn beperkt en je groeit al snel voorbij je grenzen. Samen bereik je meer dan alleen.”

Verder doorloop je ook een persoonlijk proces. Als ik nu bij bedrijven kom, merk ik hoe ik me ontwikkeld heb in:

 • Verantwoordelijkheidszin

 • Dingen vanuit verschillende invalshoeken bekijken

 • Me minder zorgen maken over wat anderen van mij denken

 • Eerlijkheid: zo eerlijk mogelijk zijn is het beste, zeker als ondernemer ”

Heb je nog tips voor een worklife balans?

“Ik ben geen goed voorbeeld! Momenteel is het zelfs een ramp. Maar ik heb wel 3 tips:

 • Zorg ervoor dat je werkruimte afgescheiden is van je persoonlijke ruimte als je thuis werkt

 • Integreer voldoende plezier in je werk

 • Zorg ervoor dat je je werk nog steeds vanuit je hart doet, en je persoonlijk achter al je beslissingen, producten en diensten staat. Als je onderneming echt groeit naar een KMO, neig je soms teveel bijzaken als financiën, structuren, processen… op je schouders te nemen. Op een gegeven moment mis je je echte passie.

——-

Super bedankt Karen voor dit openhartig en boeiend gesprek! 

Website The Job Coach

ANDERE INTERVIEWS

Volg Rise HR op Instagram voor nieuwe updates, posts en artikels rond persoonlijke ontwikkeling!

Groetjes, Anne-Sophie

Leave a Reply